A terméspala

Miért a terméspala

  • A Pala az egyik legtartósabb tetőfedő anyag, funkcionalitást kínál a generációk számára
  • A Pala tető megfelel magas esztétikai elvárásoknak.
  • A Pala nagyon gazdaságos – különösen hosszú távon.
  • A Pala természetes építőanyag anyag segítségével hozzájárul az egészséges életmód megtartásához.
  • A Pala teljes biztonságot nyújt, még a viharos időjárás és a szélsőséges helyzetekben is.
  • A Pala szinte minden építészeti korlátot átível, ez teszi lehetővé, hogy érdekes és egyedi tetők tervezése lehetségesé váljon.
  • A Pala egyenértékű a modern szellemmel , és ellensúlyozza a sokszor megszokott építészeti egységet.
  • A Pala kifejezést ad a tető szépségének. A különböző időjárási változások hatására rendkívül változatosságot kölcsönöz (nap, árnyék, eső)
  • A Pala a tetőn, az a ház mindig különleges.
  • Palatető mindig biztonságot nyújt a hosszú távú pozitív tapasztalatok alapján.

 

A terméspala kialakulása

A pala egy üledékes kőzet, amely kb. 400 millió évvel ezelőtt keletkezett a tenger fenekén, majd a földkéregmozgások során a nagy nyomás és hőmérséklet által a leülepedett megkeményedett iszap palává alakul át.

Csak ott ahol kevés szennyező anyag keveredett az iszapba (mész, szén, ércek, stb…), és optimális volt a hő és a nyomás, csak ott alakult ki jó minőségű terméspala, mely alkalmas tető és fal fedésére.

Ebből kifolyólag a megrendelésnél mindig ügyelni kell a megfelelő minőségre. A pala vásárlása mindig is bizalmi ügy volt és az is marad.

 

A terméspala bányászata

A terméspalát mélyművelésű valamint külszíni bányászattal fejtik. Gazdaságossága miatt a külszíni bányászat a jellemzőbb.

A megfelelő rétegek kiválasztása után több tonnás palatömböket vágnak ki a hegyből. A palatömböket átszállítják a bánya közelében található feldolgozó üzembe. A palatömböket kissebb darabokra vágják, melyek már közel azonos méretűek a leendő tetőfedőlapokkal.

A tömböket folyamatosan vízzel locsolják mivel ha kiszáradnak utána már nem lehet őket megfelelően hasítani. A lehasított lemezek továbbhaladnak a formára vágáshoz, majd minőség-ellenőrzésen esnek át. A már kész palát fa kalodákba rendezik és már szállítható is.

Ma már a bánya vállalatok nagy gondot fordítanak a táj rehabilitációjára, hogy a kitermelés után a táj újra a régi legyen.

 

A terméspala feldolgozása

A palatömböket átszállítják a bánya közelében található feldolgozó üzembe.

A palatömböket kisebb darabokra vágják (hasítják) melyek már közel azonos méretűek a leendő tetőfedőlapokkal.

A tömböket folyamatosan vízzel locsolják, mivel ha kiszáradnak utána már nem lehet őket megfelelően hasítani. A lehasított lemezek továbbhaladnak a formára vágáshoz, majd minőség-ellenőrzésen esnek át.

Út a tetőig

A formára vágott palalemezek fakalodákba kerülnek.

A kalodák súlya általában 1,2-1,5t körül vannak. A kalodákon feltüntetik a formát és méretét a bánya számát gyártási időpontját és az általános vizsgálati eredményeket.